Recept: zdravé veganské perníčky bez cukru

Jste vegani, trápí vás potravinová alergie, nebo chcete vyzkoušet zdravější a originální alternativu klasických medových perníčků? S následujícím receptem si pochutnáte stejně, jako na těch běžných. Navíc tyto jsou veganské a vhodné pro alergiky na bílkovinu kravského mléka, laktózu či lepek, a dokonce jsou bez cukru a po upečení hned měkké.
Na 1 plech našich zdravých perníčků budete potřebovat:
- 100 g hladké bezlepkové mouky, nebo jiné, dle vašich preferencí
- 40 g ovocné pasty (datlová, meruňková nebo švestková)
- 1 lžíci sladěnky (pokud jste celiaci, stejně dobře poslouží rýžový slad)
- 30 g kokosového oleje
- 1,5 lžičky perníkového koření
- 1 lžička kypřícího prášku bez fosfátů
- 1 lžíce rozemletých lněných semínek (doporučujeme zlatý len, má jemnější, příjemně oříškovou chuť, dobře poslouží i chia semínka)
- 3 lžíce vody
- Špetku soli
V malém hrníčku smíchejte mletý len nebo chia semínka s vodou a nechte 5–10 minut nabobtnat.
Až semínka nabobtnají vyšlehejte je společně se sladěnkou, kokosovým olejem a ovocnou pastou. Pokud je pasta příliš tuhá, trochu ji předem povařte, aby byla snáze zpracovatelná.
V další míse smíchejte hladkou mouku, perníkové koření, kypřící prášek a špetku soli a přisypte k vyšlehané pastové směsi.
Těsto hněťte přibližně 5 minut, dokud není příjemně vláčné, pokud by se vám zdálo moc lepivé, přisypte mouku. Hotové těsto vyválejte na plát tlustý cca 0,5 cm.
Perníčky pečte v předehřáté troubě na 170 °C přibližně 8 minut, perníčky by měly být ze spodu hezky zlatavé. Ale dbejte na to, abyste je nepřepekli, aby po vychladnutí zůstaly krásně měkké.
Tyto zdravé perníčky jsou lahodné a ideální jako dezert nebo svačina, kterou si můžete dopřát bez výčitek nejen o Vánocích.