Recept: zdravé veganské perníčky bez cukru

Jste vegani, trápí vás potravinová alergie, nebo chcete vyzkoušet zdravější a originální alternativu klasických medových perníčků? S následujícím receptem si pochutnáte stejně, jako na těch běžných. Navíc tyto jsou veganské a vhodné pro alergiky na bílkovinu kravského mléka, laktózu či lepek, a dokonce jsou bez cukru a po upečení hned měkké.

Na 1 plech našich zdravých perníčků budete potřebovat:

  • 100 g hladké bezlepkové mouky, nebo jiné, dle vašich preferencí
  • 40 g ovocné pasty (datlová, meruňková nebo švestková)
  • 1 lžíci sladěnky (pokud jste celiaci, stejně dobře poslouží rýžový slad)
  • 30 g kokosového oleje
  • 1,5 lžičky perníkového koření
  • 1 lžička kypřícího prášku bez fosfátů
  • 1 lžíce rozemletých lněných semínek (doporučujeme zlatý len, má jemnější, příjemně oříškovou chuť, dobře poslouží i chia semínka)
  • 3 lžíce vody
  • Špetku soli

V malém hrníčku smíchejte mletý len nebo chia semínka s vodou a nechte 5–10 minut nabobtnat.

Až semínka nabobtnají vyšlehejte je společně se sladěnkou, kokosovým olejem a ovocnou pastou. Pokud je pasta příliš tuhá, trochu ji předem povařte, aby byla snáze zpracovatelná.

V další míse smíchejte hladkou mouku, perníkové koření, kypřící prášek a špetku soli a přisypte k vyšlehané pastové směsi.

Těsto hněťte přibližně 5 minut, dokud není příjemně vláčné, pokud by se vám zdálo moc lepivé, přisypte mouku. Hotové těsto vyválejte na plát tlustý cca 0,5 cm.

Perníčky pečte v předehřáté troubě na 170 °C přibližně 8 minut, perníčky by měly být ze spodu hezky zlatavé. Ale dbejte na to, abyste je nepřepekli, aby po vychladnutí zůstaly krásně měkké.

Tyto zdravé perníčky jsou lahodné a ideální jako dezert nebo svačina, kterou si můžete dopřát bez výčitek nejen o Vánocích.