Recept: zdravé linecké cukroví
Vánoce už pomalu klepou na dveře. Chcete si je vychutnat naplno a navíc zdravě? V tom případě pro vás máme recept na linecké cukroví, které je veganské, bez vajíček, laktózy a rafinovaného cukru. Zní to skvěle? Tak pojďme na to!

Co budete potřebovat?
- 500 g špaldové mouky
- 250 g margarínu Alsan
- 4 lžíce javorového sirupu
- špetka soli
A jak na to?
Nejdříve si dáme povolit margarín Alsan při pokojové teplotě a v mezičase se naladíme do předvánoční pohody.
Následně si do větší mísy připravíme hladkou špaldovou mouku. Přidáme Alsan, javorový sirup, jako alternativu můžeme použít také pšeničný sirup a špetku soli. Z celé směsi si vypracujeme hladké těsto. To zabalíme do kusu folie a necháme v lednici hodinu odležet.
Rozehřejeme si troubu na 150 °C a připravíme si vál, na kterém následně těsto vyválíme. Buď si ho můžeme pomoučit, nebo si těsto vložíme mezi dva pečící papíry a rozválíme na plát tenký přibližně 5 milimetrů.
Při vykrajování se meze nekladou, a tak můžeme použít libovolné tvary od tradičních hvězdiček až po prasátka nebo kapříky.
Náš tip: Máte vykrajovátka bez otvoru? Využijte k tomuto účelu obyčejné brčko! Zvířátkům tak například můžete vytvořit malé oko a marmeláda tak půjde hezky vidět.
Jednotlivé tvary si vyskládáme na plech a pečeme 5-10 minut podle tloušťky těsta.
Upečené linecké cukroví následně necháme vychladnout a uležet. Druhý den namažeme marmeládou a spojíme. Skvělá je například Koldokol bioláda, kterou najdete společně s dalšími produkty v naší prodejně Moje zdravá výživa v OC Futurum.
Věříme, že si vánoční svátky naplno užijete, tak zdravé a veselé!