Recept: porce zdraví na talíři

Taky přemýšlíte, jak posílit imunitu abyste nepodlehli podzimním nemocem? Jak už možná víte základ imunity se nachází v našich střevech, a s porcí fermentované zeleniny každý den jim dodáte potřebnou sílu na boj s bacily. Tahle lahůdka navíc při pravidelné konzumaci bude mít blahodárný vliv nejen na vaši imunitu, ale i na váš zažívací systém.
- Zelenina 1 kg: 500 g bílého zelí, 300 g mrkve, 200 g cibule
Množství upravte podle velikosti nádoby. Za nás doporučujeme velkou čtyřlitrovou sklenici. Taky poměry se mohou měnit, stejně tak i zelenina. Výborná je například červená řepa nebo ředkvičky a rozhodně se nebojte experimentovat i s dalšími druhy kořenové zeleniny.
- Sůl mořská 15 g
- Koření: kmín, nové koření, bobkový list
Může a nemusí být, záleží na vašich chuťových preferencích. Skvěle funguje taky čerstvý křen, kopr nebo zázvor.
Zelí nakrouhejte najemno, cibuli nakrájejte na tenké půlměsíce a mrkev nastrouhejte nahrubo.
Všechnu zeleninu smíchejte ve velké míse se solí, kořením a pořádně rukama promačkejte. Můžete použít i velkou vařečku, dřevěnou paličku nebo jiný vhodný tlouček (pokud budete pracovat s řepou, dejte si pozor, dost barví).
Až zelenina pustí šťávu napěchujte ji do čisté nádoby, nebojte se použít sílu, je třeba aby šťáva sahala téměř po okraj.
Nakonec zeleninu zatižte. Pokud nemáte pickles soudek neboli minikvašák, použijte k zatížení třeba velký vyvařený oblázek. Je totiž žádoucí, aby do nádoby nešlo příliš mnoho vzduchu.
Takto upravenou zeleninu nechte stát 4–6 dní, ve stálé pokojové teplotě.
Tip 1: Nádobu s kvasící zeleninou postavte do hlubší misky, protože během kvašení z ní může vytékat šťáva.
Když je zelenina zkvašená, měkká a je v ní hodně šťávy, přendejte ji do menších zavařovacích skleniček. Dbejte na to, aby byla vždy všechna zelenina ponořená v kysané šťávě.
Skladujte v ledničce, kde vám vydrží i několik měsíců.
Pickles můžete jíst samotně nebo jako přílohu.
Tip 2: Dopřejte si lžíci pickles každý den a zajistěte si tak pravidelný přísun potřebných laktobacilů.